Zijn zoetstoffen ongezond?

Zijn zoetstoffen ongezond? Een goede vraag om te beantwoorden, aangezien ze vaak ingezet worden om producten minder calorie-rijk te maken. En laten we eerlijk zijn, we zijn allemaal dol op zoet. Maar suikerrijke producten helpen je niet als jouw doel is om af te vallen. Dus zoeken we naar alternatieven: zoetstoffen. Deze slimme stofjes geven je die lekkere zoete smaak, maar dan zonder of met veel minder calorieën dan suiker. Maar klinkt het te goed om waar te zijn en blijven zoetstoffen stiekem ongezond? Wij zochten het voor je uit! 

Wat zijn zoetstoffen?

Er zijn verschillende soorten zoetstoffen: van aspartaam tot stevia, en van sucralose tot xylitol. Het grote voordeel van zoetstoffen is dat ze je smaakpapillen voor de gek houden. Je krijgt die zoete kick, maar zonder de calorieën die bij gewone suiker horen. Ideaal als je wilt afvallen, zou je denken. Maar je hoort zoveel verschillende verhalen over zoetstoffen, dat je door de bomen het bos niet meer ziet. In deze blog duiken we wat dieper in de wereld van zoetstoffen. En natuurlijk beantwoorden we de prangende vraag: zijn zoetstoffen ongezond?

Zijn zoetstoffen slecht voor je?

Er gaan – vooral online & op social media - wilde verhalen rond over waarom zoetstoffen slecht voor je zouden zijn. Van kanker tot hersenschade, je kunt het zo gek niet bedenken. Goed om te weten: alle zoetstoffen die in producten die in Nederland te koop zijn, hebben een E-nummer. Dat betekent dat ze zijn goedgekeurd voor consumptie door de EFSA (de Europese autoriteit voor voedselveiligheid). Dus nee, zoetstoffen zijn niet per definitie slecht voor je. Sterker nog, ze kunnen helpen bij het verminderen van je suikerinname, wat weer goed is voor je tanden en je gewicht.

Maar waarom horen we dan toch zoveel negatieve verhalen? Vaak komt dit door slecht uitgevoerd onderzoek of door mensen die gewoon bang zijn voor alles wat 'kunstmatig' klinkt. Er is al veel wetenschappelijk onderzoek gedaan naar het gebruik van zoetstoffen, en er lopen nog steeds meerdere studies op dit gebied. De conclusies van deze onderzoeken zijn wisselend, maar die zijn niet altijd betrouwbaar of helemaal compleet. Wees je hierin ook bewust van de algoritmes van social media: ben jij eenmaal in aanraking gekomen met een (al dan niet betrouwbare) bron die zich negatief uitlaat over zoetstoffen, dan is de kans groot dat het volgende verhaal dat je hierover tegenkomt, óók negatief is. En zo kom je in een spiraal van verhalen die allemaal hetzelfde beweren. Het is daarom belangrijk om kritisch te blijven en naar betrouwbare bronnen te luisteren.

Wat is beter: suiker of zoetstof?

Het moment van de waarheid: wat is nou eigenlijk beter, suiker of zoetstof? Je lichaam heeft koolhydraten nodig, en suiker is daar een vorm van. Maar de meesten van ons krijgen veel te veel suiker binnen. De nadelen daarvan zijn je vast bekend: teveel suiker is slecht voor je gebit, kan leiden tot overgewicht en daarbij behorende potentiële gevolgen, zoals diabetes type 2.

Zoetstoffen kunnen daarom zeker een handige tool zijn om je suikerinname te verminderen zonder dat je al het lekkere moet opgeven. Ze hebben praktisch geen calorieën, waardoor ze kunnen helpen bij gewichtsverlies of -behoud. Maar het is natuurlijk geen magische oplossing die je gaat helpen om af te vallen. Het beste advies? Varieer en wees matig. Een beetje suiker is prima, en af en toe wat zoetstof kan ook geen kwaad.

Het gaat erom dat je je bewust bent van wat je binnenkrijgt. Uiteindelijk gaat het erom dat jij de producten neemt waarbij jij je goed voelt, en je jouw doelen bereikt. Of dat nu met of zonder zoetstoffen is, maakt niet uit. Jij bent in charge van jouw gezondheid en geluk. Ga ervoor, maak die bewuste keuzes, en laat die jojo-cyclus eindelijk achter je. Jouw zoete succes wacht op je!

Wil jij voeding niet langer zien als een verleiding, maar als een bron van energie? Volg dan het Beukers Fundament, wij helpen je jouw leven op een duurzame manier om te gooien, op weg naar minder kilo’s en een vitalere jij!

© 2024 Beukers Academy