Wat is intermittent fasting?

wat is intermittent fasting?

Intermittent fasting (IF) is een manier van diëten dat steeds populairder lijkt te worden. Het is een combinatie tussen lange periodes vasten en kortere periodes eten. In tegenstelling tot de meer bekendere diëten richt IF zich niet op wat je eet, maar op wanneer je eet. Is intermittent fasting gezond, hoe pak je het aan en val je door te vasten af? In dit artikel gaan we daar dieper op in. 

Wat is intermittent fasting?

Intermittent fasting is geen dieet in de bekende zin van het woord, maar eerder een manier van eten. Het gaat er niet zozeer om wat je in je mond stopt, maar vooral wanneer. De meest voorkomende methoden van IF zijn:

  1. 16/8 Methode: Hierbij vast je 16 uur per dag en eet je al je maaltijden binnen een periode van 8 uur. Veel mensen kiezen ervoor om hun eetvenster tussen de middag en de avond te plaatsen, bijvoorbeeld van 12:00 tot 20:00 uur.

  2. 5:2 Methode: Deze methode houdt in dat je vijf dagen per week normaal eet en de andere twee dagen je calorie-inname beperkt tot ongeveer 500-600 calorieën per dag.

  3. Eat-Stop-Eat: Dit houdt in dat je een of twee keer per week 24 uur vast, bijvoorbeeld van diner tot diner de volgende dag. Vaak zie je dat mensen op dit soort dagen wel kiezen voor vruchten- of groentesappen. 

  4. OMAD (One Meal A Day): Hierbij consumeer je al je dagelijkse calorieën in één maaltijd gedurende een uur, terwijl je de rest van de dag vast.

Hoe werkt intermittent fasting?

Het idee achter IF is simpel: door langere periodes niet te eten, kan je lichaam beter vet verbranden. Tijdens het vasten daalt het insulinegehalte, wat de vetverbranding bevordert. Tegelijkertijd stijgen de niveaus van groeihormoon en norepinefrine, wat ook bijdraagt aan vetverlies.

Wanneer je eet, gebruikt je lichaam de energie uit de maaltijden die je hebt genuttigd. Maar tijdens het vasten moet je lichaam een andere energiebron gebruiken en het begint dan vetreserves te verbranden. Dit proces wordt lipolyse genoemd.

Het gevaar aan IF is dat men kan denken binnen het tijdsframe alles te kunnen eten. Dit is natuurlijk niet waar. Duurzaam afvallen draait nog steeds om een negatieve energiebalans en ook al eet je 'maar' 8 uur per dag, het is nog steeds mogelijk om meer te eten dan je verbrandt. 

Kan je afvallen met intermittent fasting?

Dat betekent niet dat je niet kunt afvallen met intermittent fasting, want dat is zeker mogelijk. Als je de volgende punten onthoudt, dan kan IF voor jou een prima manier zijn om gezond gewicht te verliezen. 

  1. Negatieve energiebalans: Als je in het eetvenster bewuste keuzes maakt en daarbuiten vast, is de kans groot dat je een negatieve energiebalans hanteert. Minder calorieën binnenkrijgen leidt tot gewichtsverlies, zolang je dat dus niet teniet doet tijdens je eetperiodes.

  2. Hormonale veranderingen: IF kan hormonale veranderingen bevorderen die gewichtsverlies ondersteunen. Het kan er namelijk voor zorgen dat de insulinespiegels zakken. Dat in combinatie met de verhoogde niveaus van groeihormoon en norepinefrine stimuleren de vetverbranding en verbeteren de stofwisseling.

  3. Verhoogde vetverbranding: Als je goed vast, schakelt je lichaam over van het verbranden van glucose naar het verbranden van vet als primaire energiebron, wat gewichtsverlies kan bevorderen.

  4. Eenvoudiger eetpatroon: Voor veel mensen kan intermittent fasting eenvoudiger zijn dan het volgen van een streng dieet. Sowieso zijn wij daar geen voorstander van, omdat duurzaam afvallen draait om het creëren van een leefstijl die bij jou past. Intermittent fasting spreekt veel mensen aan omdat het goed vol te houden en erg overzichtelijk is. 

Andere gezondheidsvoordelen van periodiek vasten 

Naast gewichtsverlies zijn er andere gezondheidsvoordelen verbonden aan IF:

  • Regulieren van de bloedsuikerspiegel: IF kan helpen bij het reguleren van de bloedsuikerspiegel waardoor je meer invloed hebt op het voorkomen van die vervelende pieken en vermoeiende dipjes. 
  • Ontstekingsremmend effect: Vasten kan ontstekingen verminderen welke een rol spelen bij enkele chronische ziekten. Hier zijn wetenschappelijke onderzoeken naar gedaan, maar wij adviseren uiteraard altijd eerst contact op te nemen met je arts voordat je iets uitprobeert. 

Bij het bereiken en behouden van een gezond gewicht draait het allemaal om kennis en het effectief toepassen daarvan. Voelt IF voor jou als een noodgreep omdat niets lukt? Kijk dan eerst onze gratis masterclass waarin je leert hoe je, helemaal zelf, op een gezonde manier afvalt. En dat zonder door moeilijke hoepels te springen of te leven op shakes en repen. 

© 2024 Beukers Academy