Afvallen door wandelen - zoveel stappen moet je zetten

afvallen door wandelen

Afvallen door wandelen is misschien wel de meest onderschatte methode om die hardnekkige kilo's kwijt te raken. Vergeet ingewikkelde diëten en of met tegenzin naar de sportschool gaan (hoewel krachttraining ook zeker aan te raden is als je wilt afvallen). Ga gewoon lekker lopen! Als je het gevoel hebt dat je al jaren aan het jojo'en bent en eindelijk die overtollige kilo's voorgoed wilt verbannen, dan is wandelen jouw nieuwe beste vriend. Trek je wandelschoenen aan en ontdek in dit artikel waarom een dagelijkse wandeling zo goed is voor lichaam én geest.

Afvallen door wandelen: zo werkt het 

Laten we eerlijk zijn: al die fancy diëten en extreme workouts zijn meestal pure bullshit. Ze beloven gouden bergen, maar leiden vaak vooral tot frustratie en dat vervelende jojo-effect. Wandelen daarentegen is de ongecompliceerde held die je nodig hebt. Het is laagdrempelig, je kunt het overal doen en het is nog gratis ook!

Het mooie is: je hoeft echt geen marathons te lopen om resultaat te zien. Een stevige wandeling van 30 minuten per dag kan al wonderen doen voor je gewicht én je gezondheid. Het verlaagt je bloeddruk, vermindert stress en boost je energie. Wandelen is de perfecte alles-in-één oplossing voor een gezonder en slanker leven. Ga het liefste wandelen in de natuur en niet binnen op een loopband. Buiten zijn is gezond!

Red jij nu de 30 minuten nog niet? Iedere extra stap die je zet is er een. Begin met een rondje van 5 minuten en bouw het langzaam op. 

Hoe lang moet je wandelen om af te vallen?

Er is geen magisch aantal minuten dat voor iedereen werkt. Maar geen paniek, we hebben wel wat richtlijnen voor je! Begin met een dagelijkse wandeling van 30 minuten, waarbij je stevig doorwandelt. Klinkt dat als veel? Verdeel het dan in drie sessies van 10 minuten. Neem de trap in plaats van de lift, parkeer je auto wat verder weg of maak een ommetje tijdens je lunchpauze. Voor optimale resultaten kun je dit opbouwen naar 45-60 minuten per dag. Het belangrijkste is dat je consistent bent. Liever elke dag een half uurtje dan één keer per week drie uur lopen.

Vergeet niet dat hoe lang je moet wandelen om af te vallen ook afhangt van je tempo en intensiteit. Als je op een normaal tempo wandelt (4-5 km per uur), verbrand je grofweg 200 tot 300 kcal in een uur. Met een stevige powerwalk verbrand je meer calorieën dan een slenterwandeling. Zet de pas er lekker in, zwaai met die armen en voel hoe je lichaam in de vetverbrandingsmodus schiet!

Slimme wandeltips voor maximaal resultaat

Nu je weet waarom wandelen zo geweldig is en hoelang je ongeveer moet wandelen, is het tijd voor wat slimme tips om het maximale uit je wandelingen te halen:

  1. Varieer je routes: houd het interessant door verschillende paden te verkennen. Dit is niet alleen goed voor je motivatie, maar ook voor je hersenen. Kijk lekker om je heen en geniet van wat je ziet.
  2. Neem een vriend(in) mee: samen wandelen is niet alleen gezelliger, het geeft je ook een stok achter de deur. Plus, de tijd vliegt voorbij als je lekker kunt kletsen.
  3. Gebruik een stappenteller: het is verslavend om je voortgang te zien. Mik op 10.000 stappen per dag voor optimale resultaten.
  4. Hydrateer goed: neem altijd water mee. Goede hydratatie helpt bij de vetverbranding en voorkomt dat je honger met dorst verwart.
  5. Luister naar podcasts of audioboeken: Zo combineer je lichaamsbeweging met het voeden van je geest. Win-win!

Start vandaag nog met je wandelroutine!

Nu je weet hoe krachtig wandelen kan zijn voor gewichtsverlies, is er maar één ding te doen: beginnen! Het enige wat je nodig hebt, zijn een paar goede schoenen en de motivatie om elke dag een stap in de goede richting te zetten.

Onthoud: afvallen hoeft niet ingewikkeld of pijnlijk te zijn. Met wandelen heb je een simpele, effectieve en plezierige manier om je gewichtsdoelen te bereiken én je algehele gezondheid te verbeteren. Dus waar wacht je nog op? Trek die wandelschoenen aan, stap naar buiten en ga aan de wandel!

Terug van je wandeling? Zet meteen door en kies voor een fit, gelukkig en gezond leven, inclusief goede relatie met eten. Meld je gratis aan voor het webinar 'Afvallen en op gewicht blijven
doe je zo' waarin je nog meer leert over het bereiken van een gezond gewicht, op een duurzame manier.

© 2024 Beukers Academy