De 7 grootste valkuilen als je wil afvallen

valkuilen afvallen

Je kent het vast wel: je begint vol goede moed aan een dieet, maar voor je het weet zit je weer in je oude patroon. Frustrerend, toch? Misschien trap jij wel in één of meerdere valkuilen tijdens het afvallen, waardoor je steeds weer in datzelfde patroon vervalt. Lees daarom snel verder en ontdek hoe jij deze valkuilen kunt vermijden. Dag jojo-effect, hallo stabiel en blijvend gewichtsverlies!

Wat zijn de valkuilen als je wil afvallen? 

Meer dan de helft van de vrouwen in Nederland heeft weleens een dieet gevolgd en veruit het grootste gedeelte geeft aan dat dit niet succesvol is gebleken. Logisch, want in het volgend van een dieet zitten heel wat valkuilen verstopt. Wij hebben de 7 grootste voor je op een rij gezet. 

  1. Te streng zijn voor jezelf

Laten we eerlijk zijn: niemand houdt het vol om wekenlang alleen maar sla en komkommer te eten. Toch is dit precies wat veel mensen doen als ze willen afvallen. Ze gaan voor een crash-dieet en denken dat ze zo snel resultaat zullen zien. Bullshit! Dit is hét recept voor mislukking.

Wat je niet moet doen als je wilt afvallen:

  • Jezelf uithongeren
  • Hele voedselgroepen schrappen
  • Onrealistisch strenge regels opstellen

In plaats daarvan focus je op een gezonde, gevarieerde voeding die je ook op lange termijn kunt volhouden. Geniet van je eten, maar met mate. Zo voorkom je dat je in een vlaag van honger en frustratie terugvalt in oude gewoontes en de kilo’s er binnen no time weer aanzitten.

  1. Een keer per week wegen 

Oh, die verraderlijke weegschaal! Het is veel mensen een gewoonte om slechts een keer per week te bewegen, maar dit vinden wij een slecht advies. Het is, vooral in het begin van jouw afvaltraject, belangrijk om je lichaam te leren kennen. Te weten wanneer het vocht vasthoudt, je ongesteld moet worden en andere elementen die je gewicht kunnen beïnvloeden. In plaats daarvan adviseren we juist om iedere dag op de weegschaal te staan. 

  1. Vergeten dat beweging ook belangrijk is

Afvallen draait niet alleen om wat je eet. Beweging is minstens zo belangrijk! Toch zie je vaak dat mensen zich alleen op hun dieet focussen en vergeten dat ze ook hun lijf in beweging moeten brengen. Zoek een vorm van beweging die je leuk vindt. Het allerbeste werkt een combinatie van kracht- en cardiotraining. Maar het belangrijkste is dat je een vorm van beweging kiest waar je plezier in hebt. Of het nu wandelen, zwemmen, dansen of een rondje sportschool is, maakt niet uit. Zo hou je het veel langer vol.

  1. Vloeibare calorieën onderschatten

Hier vallen veel mensen in de val: ze letten wel op wat ze eten, maar vergeten compleet hoeveel calorieën er in drankjes kunnen zitten. Die dagelijkse latte macchiato of dat glaasje wijn ’s avonds, en niet te vergeten die smoothie tussendoor… Het tikt aan, mensen!

Kies vaker voor water, thee zonder suiker of koffie zonder toevoegingen. En als je toch iets anders wilt drinken, wees je dan bewust van de calorieën en geniet ervan. Zolang een drankje in jouw maaltijdplanning past en je een negatieve energiebalans blijft houden, zul je nog steeds afvallen.

  1. Emotioneel eten negeren

Herkenbaar? Niet eten omdat je echt trek hebt, maar uit verveling of omdat je je verdrietig, gestrest of verveeld voelt? Emotie-eten kan een enorme valkuil zijn als je probeert af te vallen. Je gevoelens wegeten of stress compenseren met snacks, het is niet handig en al helemaal geen lange termijn oplossing voor het onderliggende probleem. Probeer in plaats daarvan te achterhalen waarom je eet. Heb je echt honger of zoek je troost? Vind andere manieren om met je emoties om te gaan, zoals een wandeling maken, met een vriendin bellen of een ontspannend bad nemen.

  1. Slaap en stress onderschatten

Je denkt misschien dat afvallen alleen draait om eten en bewegen, maar niets is minder waar. Slaap en stress spelen een enorme rol bij je gewicht, maar worden vaak over het hoofd gezien. Minder slaap zorgt voor meer trek en minder energie, waardoor je eerder geneigd bent voor ongezonde producten te kiezen. Een suikerbommetje klinkt na een kort nachtje immers extra aantrekkelijk. Maar geef jezelf wel even een schop onder de kont: een kort nachtje is vervelend maar gebruik het niet als smoesje om jezelf te trakteren op de één of andere caloriebom.

  1. Denken dat het een tijdelijk project is

De grootste valkuil van allemaal? Denken dat afvallen iets tijdelijks is. Dat je even op dieet gaat, de kilo's eraf krijgt en dan weer terug kunt naar je oude levensstijl. Sorry, maar zo werkt het niet. Afvallen en op gewicht blijven is een levensstijl, geen sprint. Het gaat om het maken van duurzame veranderingen die je de rest van je leven kunt volhouden.

Klaar om écht duurzaam af te vallen?

Nu je deze valkuilen kent, ben je al een stap verder naar een gezonder gewicht. Onthoud: afvallen hoeft geen marteling te zijn. Het gaat erom dat je keuzes maakt die goed voor je zijn, zonder jezelf te veel te beperken. Wees lief voor jezelf (maar geef jezelf ook die schop onder je kont wanneer dat nodig is), vier je successen (hoe klein ook) en onthoud dat elke dag een nieuwe kans is om het beter te doen.

Ben je er klaar voor om deze valkuilen te omzeilen en eindelijk die kilo's kwijt te raken? Wil jij je leven op een duurzame manier omgooien en jezelf daar iedere dag dankbaar voor zijn? Start dan vandaag nog met het Beukers Fundament. In deze bizar uitgebreide cursus leer je hoe je jouw leefstijl op een duurzame manier kunt veranderen zodat je dit, letterlijk, je leven lang volhoudt!

© 2024 Beukers Academy