Tips om gezond te eten zonder veel geld uit te geven

goedkoop gezond eten

Tips over gezond eten zijn overal te vinden, maar vaak lijkt het dat je een fortuin moet uitgeven om gezond te kunnen eten: avocado’s, superfoods, dure voedingssupplementen... Ze worden vermarkt alsof ze onmisbaar zijn in een gezond eetpatroon. Dat is natuurlijk complete onzin. Gezond eten hoeft helemaal niet duur te zijn. Sterker nog, met een beetje slim plannen en de juiste keuzes maken, kun je prima gezond eten zonder veel geld uit te geven. In dit artikel leggen we je uit hoe je dat voor elkaar krijgt.

Gezond eten zonder veel geld uit te geven? Het kan! 

Helaas leven we in een wereld waar ongezond eten stukken goedkoper is dan voedzame producten. Met een kleine beurs ben je dan al snel aangewezen op de minder gezonde schappen in de supermarkt. Toch hoeft gezond eten niet duur te zijn. Deze 5 tips gaan je daarbij helpen. 

1. Gezond eten begint met een goed plan

Een van de beste tips om te beginnen met gezonder eten zonder veel geld uit te geven, is om een goed plan te maken. Maak een weekmenu en houd je daaraan. Dit voorkomt impulsieve aankopen (die vaak ook nog eens minder gezond zijn) en zorgt ervoor dat je alleen koopt wat je echt nodig hebt. Bovendien kun je zo beter inspelen op aanbiedingen en seizoensgebonden producten, die vaak goedkoper zijn. Pak wanneer je tijd hebt de folders erbij, ga er even lekker voor zitten en maak die planning!

2. Koop in bulk en vries in

Een slimme manier om gezonder te eten voor weinig geld is door in bulk te kopen en door versproducten (deels) te vervangen door de diepvriesvariant. Denk aan grote zakken zilvervliesrijst, pasta, bonen en diepvriesgroenten. Deze producten zijn vaak goedkoper per kilo dan wanneer je kleine pakjes koopt en je kunt ze lang bewaren. Bovendien zijn diepvriesgroenten en -fruit net zo gezond als verse groenten, maar dan zonder de hoge prijskaartjes.

3. Vermijd dure superfoods

Laat je niet misleiden door de hype rondom superfoods. Chiazaad, gojibessen en quinoa zijn misschien gezond, maar ook belachelijk duur. Er zijn genoeg betaalbare alternatieven die net zo voedzaam zijn. Denk aan havermout, lijnzaad en zilvervliesrijst. Deze producten zijn niet alleen goedkoper, maar ook makkelijk verkrijgbaar in elke supermarkt. En wist je dat boerenkool ook een superfood is? In de winter zelfs spotgoedkoop, voorzien van allerlei goede eigenschappen! 

4. Kook zelf en vermijd kant-en-klaar

Kant-en-klaarmaaltijden en afhaaleten zijn niet alleen duur, maar vaak ook ongezond. Door zelf te koken, heb je controle over wat er in je eten gaat, bepaal je zelf de portie-grootte en kun je gezondere keuzes maken. Bovendien is het veel goedkoper. Maak bijvoorbeeld een grote pan soep of een ovenschotel die je kunt invriezen en later kunt opwarmen. Zo heb je altijd een gezonde maaltijd bij de hand zonder dat je in de verleiding komt om iets ongezonds te bestellen. Ook altijd handig om in je vriezer te hebben: pastasaus met veel groenten, curry’s, nasi en ga zo maar door. 

5. Eet seizoensgebonden en lokaal

Seizoensgebonden en lokale producten zijn vaak goedkoper en verser dan geïmporteerde producten. Bovendien steun je hiermee de lokale boeren. Ga naar de markt of sluit je aan bij een groente-abonnement van een lokale boer. Dit is niet alleen goed voor je portemonnee, maar ook voor het milieu.

Doe mee en blijf gemotiveerd

Gezond eten hoeft geen onmogelijke opgave te zijn, zelfs niet met een beperkt budget. Door slim te plannen, in bulk te kopen en zelf te koken, kun je makkelijk gezonder eten voor weinig geld. Laat je niet misleiden door dure superfoods en kant-en-klaarmaaltijden. Blijf gemotiveerd en houd je doel voor ogen: een gezonde levensstijl zonder bullshit. Je kunt het!

Wil je nou meer leren over hoe jij zelf de fundering kunt bouwen voor een gezonde levensstijl? Meld je dan, gratis, aan voor het webinar waarin Lot Beukers je leert hoe je gezond gewicht kan krijgen en behouden.

 

© 2024 Beukers Academy