Vermijd deze stiekeme dikmakers (ook op vakantie)

stiekeme dikmakers

Stiekeme dikmakers zijn overal om ons heen, en ze kunnen je afvaldoelen behoorlijk in de war schoppen. Je denkt dat je gezond bezig bent, maar voor je het weet sluipen die extra calorieën er toch in. In dit artikel ontmaskeren we onverwachte dikmakers en laten we je zien hoe je slimme keuzes kunt maken die je helpen bij het afvallen.

Zoete verleidingen zijn stiekem dikmakers 

Laten we eerlijk zijn: we trappen er allemaal weleens in. Die makkelijke mueslireep of zo’n heerlijke verse smoothie. Deze producten hebben een gezond imago, maar zitten vaak boordevol (toegevoegde) suikers. Juist die alledaagse producten die we gedachteloos naar binnen werken en die als ‘gezond’ in de markt gezet worden, zijn stiekeme dikmakers. Denk ook maar eens aan: 

  1. Vruchtenyoghurt: klinkt gezond, maar zit vaak vol toegevoegde suikers en het fruit is ver te zoeken.
  2. Mueslirepen: die 'gezonde' snack kan evenveel calorieën bevatten als een candybar.
  3. Smoothies: zelfs zelfgemaakte smoothies kunnen een caloriebom zijn door de hoeveelheid fruit.
  4. Gedroogd fruit: kies liever voor vers fruit. Gedroogd fruit (dadels, abrikozen, rozijnen) zijn eigenlijk geconcentreerde suikers in een klein pakketje.
  5. Zoete broodjes: die onschuldige krentenbol is een ware suikerbom.

Dit betekent niet dat je deze producten helemaal uit jouw maaltijdplanning moet schrappen, maar er zijn slimmere keuzes die je kunt maken. Die bak vruchtenyoghurt wordt een bakje kwark met verse stukjes fruit. Vervang de smoothie door een stuk fruit, dat verzadigt ook nog eens veel meer omdat je erop moet kauwen. En neem een volkoren boterham in plaats van een krentenbol. Het is niet moeilijk, als je maar weet wat je eet. 

Gezonde dikmakers: calorierijk maar voedzaam

Er zijn ook gezonde dikmakers die juist veel goeds voor je lijf te bieden hebben. Gezonde dikmakers zijn voedingsmiddelen die weliswaar calorierijk zijn, maar ook boordevol voedingsstoffen zitten:

  • Avocado's: rijk aan gezonde vetten en vezels.
  • Noten: bevatten eiwitten, gezonde vetten en mineralen.
  • Olijfolie: vol antioxidanten en ontstekingsremmende eigenschappen.
  • Zaden: zoals chiazaad en lijnzaad, rijk aan omega-3 vetzuren.

Deze voedingsmiddelen zijn calorierijk, maar ze verzadigen ook goed en leveren belangrijke voedingsstoffen. Het is niet nodig om ze te vermijden als je wilt afvallen. De truc is alleen om ze met mate te eten en ze in te passen in een gebalanceerd voedingspatroon. Zolang jij zorgt voor een negatieve energiebalans, passen deze producten prima in een gezonde levensstijl.

De verborgen caloriebommen, let op!

Je kunt zelf wel bedenken dat een kaasbroodje, een patatfriet met een flinke klodder saus of een broodje shoarma echte caloriebommen zijn. Maar het kan ook iets zijn wat je totaal niet verwacht. Denk aan dressings, sauzen of zelfs 'low fat' producten. Deze kunnen je dagelijkse calorie-inname flink opschroeven zonder dat je het doorhebt.

Op ontzettend veel producten staan claims die ten onrechte de indruk kunnen wekken dat een product een gezonde keuze is. Denk bijvoorbeeld aan light producten: veel light producten bevatten een stuk minder calorieën dan het originele product en kunnen daarom een goede keuze zijn als je wilt afvallen. Maar blijf altijd scherp etiketten lezen. Let vooral op kreten als ‘minder vet’. Want dat betekent soms dat er meer suiker is toegevoegd om de smaak te compenseren. En ‘light chips’ is een leuke term, maar bevat nog steeds veel calorieën. Wees hier dus alert op.

Ook kant-en-klare salades kunnen onverwachte caloriebommen zijn. De basis is meestal wel in orde, maar vaak zijn deze salades overgoten met een calorierijke dressing. Tip: gebruik maar de helft van de dressing, dat scheelt enorm. En neem je na de lunch nog graag een koffietje? Lekker! Maar wist je dat 2 latte macchiato’s per dag gelijk aan 250 kcal?

Door bewust te zijn van deze valkuilen, kun je slimmere keuzes maken en je calorie-inname beter onder controle houden. Dit betekent niet dat je bovenstaande producten compleet moet schrappen, maar blijf je bewust van de calorieën die je naar binnen werkt.

Maak slimme keuzes en blijf op gewicht

Nu je weet wat de stiekeme dikmakers zijn, kun je stappen zetten om die hardnekkige extra kilo's achter je laten. Nogmaals; het gaat niet om het volledig vermijden van calorieën en bepaalde producten, maar om het maken van slimme, geïnformeerde keuzes. Lees etiketten, wees je bewust van portiegroottes en houdt bij wat je eet.

Afvallen en op gewicht blijven is geen kwestie van kortetermijndiëten of extreme maatregelen. Het gaat om een blijvende verandering in je leefstijl. Door de juiste kennis en een positieve instelling kun je je doelen bereiken en behouden. Dus, ga ervoor!

Maak jij vandaag nog de keuze voor een gezonder, evenwichtiger leven zonder die vervelende jojo-effecten? Jij kan de controle krijgen over je voeding en je lichaam! Meld je dan gratis aan voor het webinar van Lot Beukers, waarin je niet alleen leert hoe je afvalt, maar ook hoe je op je droomgewicht blijft. 

 

Meld je aan voor het webinar

© 2024 Beukers Academy