Hoeveel keer per dag moet je eten om af te vallen?

hoeveel keer per dag eten om af te vallen

Maak het uit hoe vaak je per dag eet als je wil afvallen? Een hele goede vraag waar je veel verschillende meningen over leest. In dit artikel duiken we dieper in de echte feiten over eten en afvallen, zonder ingewikkeld gedoe en krijg jij antwoord op de vraag hoeveel keer je per dag moet eten om af te vallen. 

Hoeveel eetmomenten per dag om af te vallen?

Het gaat niet om het aantal eetmomenten per dag, maar juist wat je tijdens deze eetmomenten in je mond stopt. De échte sleutel tot succesvol en blijvend afvallen is namelijk de energiebalans. Het klinkt misschien als een ingewikkeld wetenschappelijk concept, maar het is eigenlijk heel simpel. Je energiebalans is het verschil tussen hoeveel calorieën je binnenkrijgt en hoeveel je er verbrandt. Om af te vallen, moet je zorgen voor een negatieve energiebalans. Oftewel: je moet minder calorieën eten dan je lichaam verbrandt, en dan val je af. Simpel, toch?

Het maakt dus niet uit of je nu twee of zeven keer per dag eet. Wat wél uitmaakt, is dat je aan het eind van de dag minder calorieën hebt gegeten dan je hebt verbrand. Dat is de essentie van afvallen.

Vind jouw ideale eetpatroon

Nu we weten dat het aantal maaltijden niet bepalend is, kunnen we ons richten op wat wél belangrijk is: een eetpatroon vinden dat bij jou past. Sommige mensen voelen zich het beste bij drie grotere maaltijden per dag, terwijl anderen liever zes kleinere maaltijden eten. Het gaat erom wat voor jou werkt en wat je op de lange termijn vol kunt houden.

Experimenteer gerust met verschillende eetpatronen om te zien wat voor jou werkt. Let daarbij op hoe je je voelt, of je voldoende energie hebt en of je je aan je calorie-inname kunt houden. Het perfecte eetpatroon is er namelijk een die je langdurig kunt volhouden zonder dat je het gevoel hebt dat je op een streng dieet staat.

Eetmomenten tijdens intermittent fasting

Een trend die de laatste jaren veel aandacht krijgt, is intermittent fasting. Dit is geen dieet, maar een eetpatroon waarbij je periodes van eten afwisselt met periodes van vasten. Klinkt misschien heftig, maar het kan voor sommige mensen echt goed werken.

Bij intermittent fasting beperk je je eetmomenten tot een bepaald tijdvenster, bijvoorbeeld 8 uur per dag. De rest van de tijd eet je niets. Het voordeel? Je hebt minder tijd om te eten, waardoor je automatisch minder calorieën binnenkrijgt. Bovendien ervaren veel mensen meer focus en energie.

Maar let op: intermittent fasting is niet voor iedereen weggelegd. Als je merkt dat je hierdoor gaat crashdiëten of je er ellendig bij voelt, is het geen goed idee. Het moet bij je passen en je moet het vol kunnen houden, anders schiet je er op de lange termijn niks mee op!

Hoeveel eetmomenten per dag? Luister naar je lichaam

Het antwoord is: zo vaak als bij jou past, zolang je maar in een calorietekort blijft. Vergeet al die onzin over 'geheime' eetschema's of wonderdiëten. Focus je op gezonde, voedzame maaltijden en luister naar je lichaam. Experimenteer, zoek uit wat bij je past en hou vol. Dat is de sleutel tot duurzaam gewichtsverlies en het einde van dat vervelende jojo-effect.

Laten we stoppen met het tellen van maaltijden en beginnen met het maken van keuzes die écht werken voor ons lichaam en onze levensstijl. Want alleen dan kun je die kilo's eindelijk voorgoed achter je laten en je focussen op wat echt belangrijk is: je gezond en energiek voelen in je eigen vel! Kun je nog wel een zetje in de goede richting gebruiken? Meld je dan vandaag nog aan voor het gratis webinar Afvallen en op gewicht blijven doe je zo. De eerste stap naar een energiekere en gezondere jij, voor de rest van je leven.

© 2024 Beukers Academy