Hoe motiveer ik mezelf om af te vallen?

Motivatie afvallen

Hoe motiveer je jezelf om af te vallen? Die vraag heb je jezelf waarschijnlijk al vaak keer gesteld. Je bent het zat om steeds weer te jojo'en en wilt nu écht voor eens en voor altijd die extra kilo's kwijt. Maar hoe pak je dat aan zonder steeds in dezelfde valkuilen te trappen? In dit artikel geven we je de allerbeste tips waar je al heel lang op wacht. 

Wonderdiëten zijn pure onzin

Al die zogenaamde wonderdiëten en snelle oplossingen zijn pure onzin. Het wordt tijd voor een aanpak die wél werkt en waar je je goed bij voelt. Je hebt veel meer aan praktische tips om jezelf te motiveren, zodat je eindelijk kunt afrekenen met die overtollige kilo's. En het fijne aan deze tips? Deze keer blijven ze ook weg!

Afvalmotivatie: zeg vaarwel tegen onrealistische doelen

Je hoeft niet in drie weken tijd 10 kilo kwijt te raken. Sterker nog, zulke onrealistische doelen zijn de snelste weg naar teleurstelling. Crashdiëten zijn echt waanzin. Ja, ze werken, want je gaat veel minder eten dan je nodig hebt. Dus val je af. Maar zo’n crashdieet is niet vol te houden, dus die kilo’s vliegen er net zo hard weer aan. En vaak blijft er ook nog wat extra’s aan je dijen hangen. Dus stop alsjeblieft met die onzin! Focus je in plaats daarvan op kleine, haalbare doelen. Wil je bijvoorbeeld 15 kilo afvallen? Verdeel dat dan in blokjes van 2 à 3 kilo. Elk behaald doel is een overwinning die je motiveert om door te gaan.

Probeer ook eens verder te kijken dan alleen de weegschaal. Jezelf dagelijks wegen is goed, maar let ook op andere dingen. Merk je dat je favoriete jurk weer lekker zit? Top! Voel je je energieker na het traplopen? Geweldig! Deze kleine successen zijn minstens zo waardevol als een lager getal op de weegschaal.

De beste motivatie om af te vallen is om het leuk te maken

Wie zegt dat afvallen saai en vervelend moet zijn? Dat is echt achterhaald. Het wordt tijd om plezier te vinden in een gezonde levensstijl. Houd je van dansen? Gooi dan die heupen los op een zumba-les. Ben je competitief ingesteld? Daag jezelf of een vriendin uit voor een stappenteller-wedstrijd. Ga jij aan op lekker eten en houd je van koken? Ga dan op zoek naar nieuwe, gezonde recepten die je smaakpapillen doen tintelen.

Het gaat erom dat je gezonde gewoontes vindt die bij jou passen. Want laten we eerlijk zijn: als je een hekel hebt aan hardlopen, ga je echt niet plotseling met plezier drie keer per week een rondje rennen. Doe dat dan ook lekker niet, want de kans dat je snel af gaat haken is groot. Kies activiteiten en gezonde gewoontes waar je wél blij van wordt. Zo houd je het veel langer vol en wordt afvallen een positieve ervaring in plaats van een straf.

Omring je met positieve energie (en schop de negativiteit eruit)

Je omgeving heeft een enorme invloed op je motivatie. Dus waarom zou je je tijd verdoen met mensen die je naar beneden halen? Zoek juist bondgenoten die je steunen en aanmoedigen. Dat kunnen vrienden zijn, familieleden of zelfs online communities zoals de Beukers Familie. Deel je successen, maar ook je struggles. Je zult zien dat je niet de enige bent die worstelt en dat kan enorm motiverend werken.

En wat betreft die innerlijke criticus die je constant vertelt dat je het toch niet kunt? Die mag je vriendelijk doch beslist de deur wijzen. Vervang negatieve gedachten door positieve affirmaties. In plaats van "Ik kan dit niet", zeg je "Ik word elke dag sterker". Het klinkt misschien zweverig en het is vast even wennen op deze manier tegen jezelf te praten, maar het werkt echt!

Beloon jezelf (en nee, niet met een zak chips)

Deze verandering is hard werken. Dus waarom zou je jezelf niet belonen voor je inzet? En nee, we hebben het niet over een mega cheatday waarmee je al je harde werk teniet doet. Denk eerder aan dingen die je motivatie een boost geven. Een nieuwe sportoutfit als je een maand consequent hebt gesport bijvoorbeeld. Of een dagje wellness als je je eerste grote mijlpaal hebt bereikt.

Door jezelf te belonen, maak je van je reis naar een gezonder gewicht een positieve ervaring. Je leert jezelf om uit te kijken naar de volgende stap, in plaats van op te zien tegen het proces.

Jouw weg naar blijvend afvallen

Motivatie vinden om af te vallen is geen kwestie van een magische pil slikken en verder doorgaan zoals je deed. Het gaat om het vinden van een duurzame aanpak die bij jou past en waar jij je goed bij voelt. Door realistische doelen te stellen, plezier te vinden je nieuwe levensstijl, je te omringen met positieve energie en jezelf te belonen, creëer je een omgeving waarin succes onvermijdelijk is.

Met de juiste mindset en deze praktische tips ben je klaar om die motivatie te vinden en vast te houden. Is dit het moment om eindelijk af te rekenen met die hardnekkige kilo's en een blijvend gezondere versie van jezelf te worden? Zet dan nu jouw eerste stap en volg het gratis webinar Afvallen en op gewicht blijven doe je zo. Aan het einde van de webinar weet je wat de basisbeginselen zijn om een fit en gezond leven te bereiken en heb je handvatten gekregen om daar direct mee aan de slag te gaan.

© 2024 Beukers Academy