Moet je elke dag op de weegschaal staan?

elke dag op de weegschaal

 

Er zijn veel verschillende meningen over het dagelijks wegen. De ene coach raadt het af, terwijl de andere het juist aanmoedigt. In deze blog leggen we uit wat een weegschaal je precies vertelt en waarom wij je juist wel adviseren om dagelijks op de weegschaal te staan.

Elke dag op de weegschaal - is dat verstandig?

Het is donderdagochtend, het moment waar je de hele week naar hebt uitgekeken want dit is jouw vaste weegmoment. Je hebt de afgelopen dagen goed op je voeding gelet en verwacht een positief resultaat. Maar als de cijfers verschijnen, voel je teleurstelling: je bent een halve kilo aangekomen. Hoe kan dat? Je hebt zo je best gedaan en toch ben je zwaarder. Je neemt je voor vanavond lekker te genieten van je wijntje en de borrelhapjes. Kennelijk ben jij niet gemaakt om af te vallen. 

Herkenbaar? Veel mensen ervaren dit elke week opnieuw. Maar wat zegt de weegschaal eigenlijk? Het toont inderdaad dat je een halve kilo bent aangekomen, maar niet waar die gewichtstoename uit bestaat. Je ziet alleen cijfers zonder context, en dat is belangrijk om verder te onderzoeken. 

De cijfers op de weegschaal beter begrijpen

Een verandering in lichaamsgewicht wordt veroorzaakt door de energiebalans over een langere periode. Als je enkele maanden een negatieve energiebalans handhaaft, zul je afvallen. Bij een positieve energiebalans neemt je gewicht toe. Afvallen betekent niet altijd dat je vet verliest, net zoals aankomen niet altijd extra vet betekent. Je lichaamssamenstelling bestaat uit veel meer dan dat.

Het is belangrijk te beseffen dat de weegschaal niet weet wat je de afgelopen dagen hebt gegeten of gedaan. Het houdt geen rekening met menstruatie, spieropbouw, stress of obstipatie. Met slapeloze nachten, het warme weer of welke externe factoren dan ook. De weegschaal weet niets, behalve het gewicht dat jij op dit moment hebt. 

En met alleen die informatie kan je niet zoveel. 

Dit is waarom je elke dag op de weegschaal moet staan

Daarom adviseren we je ook om je dagelijks te wegen. Zo krijg je beter inzicht in hoe je lichaam reageert op verschillende activiteiten, voedingsmiddelen en patronen in je leven. Je zult merken dat je gewicht voortdurend fluctueert en dat dit normaal is. Door dagelijks te wegen, raak je niet meer onder de indruk van deze schommelingen en herken je het patroon. Dit maakt het wegen veel effectiever dan één keer per week op de weegschaal staan en je door de cijfers te laten ontmoedigen.

Als je wilt afvallen, is het belangrijk om over een langere periode een dalende lijn te zien. Maar die lijn zal niet zonder hobbels en bobbels verlopen. Dat is normaal en hoort bij het menselijk lichaam. Het is aan jou om de cijfers in de juiste context te plaatsen en ervan te leren.

Deze tips kun je alvast gebruiken, maar wil je serieus werk maken van een gezonder leven? Volg dan de waardevolle masterclass van Lot Beukers waarin ze uitlegt hoe je een goede relatie met je weegschaal opbouwt. 

© 2024 Beukers Academy