Dit is waarom je niet meer afvalt (en dit is hoe je het proces weer op gang brengt)

De reis naar een fit en gezond leven gaat (soms letterlijk) stap voor stap. Dat is logisch en helemaal prima, want je bent ook niet in een keer al die kilo's zwaarder geworden. Je begint dus met goede moed en je ziet resultaten. Maar plotseling lijkt het alsof je niet meer afvalt, zelfs als je dezelfde inspanning blijft leveren. Dit kan frustrerend zijn, maar niet onlogisch. In dit artikel leggen we je uit waarom je niet meer afvalt en hoe je dit proces weer op gang brengt.

Dit is waarom je niet meer afvalt 

Natuurlijk werkt het mega demotiverend als jij opeens de cijfers ziet stabiliseren op de weegschaal. Je doet nog steeds hetzelfde als de voorafgaande weken, maar waar je gewicht toen wel langzaam omlaag ging, gebeurt er nu niets meer. Dit kan ontmoedigend zijn, maar het is belangrijk om te onthouden dat het normaal is. Geef alsjeblieft niet op, want het komt bij veel mensen voor. En deze factoren kunnen daar de veroorzaker van zijn: 

  1. Je lichaam verandert: Naarmate je afvalt, verandert ook je lichaamssamenstelling. Je verliest niet alleen vet, maar mogelijk ook spiermassa. Spiermassa verbrandt meer calorieën dan vet, dus als je spiermassa verliest, kan dit je metabolisme vertragen en het moeilijker maken om af te vallen.

  2. Hoe minder je weegt, hoe minder calorieën je kan eten: Het is goed mogelijk dat jouw caloriebudget niet meer past bij het lichaam dat je nu hebt. Hoe minder je weegt, hoe minder kcal je kan eten. Check dus of het aantal kcal nog wel past bij het gewichtsdoel dat je voor ogen hebt. 

  3. Gebrek aan variatie: Je lichaam kan wennen aan dezelfde soort oefeningen en voedingsmiddelen, waardoor het minder effectief wordt in het verbranden van calorieën. Het toevoegen van variatie aan je dieet en trainingsroutine kan helpen om je lichaam uit te dagen en gewichtsverlies te stimuleren.

  4. Oude gewoontes sluipen er toch weer in: Een oorzaak buiten jezelf zoeken is altijd zo gedaan, maar het is ook goed om kritisch naar jezelf te kijken. Zorg jij nog zo goed voor je lichaam als in het begin of heb je, onbewust, de porties weer wat groter gemaakt? En zeg je ook steeds vaker een training af? 

Zo zorg je ervoor dat je weer afvalt na stilstand 

Wil jij jouw afvalproces weer aan de praat krijgen? Dan kan een afvalpauze jou helpen. Het voelt wellicht enorm tegennatuurlijk om te doen, maar toch raden we je het aan. Als je af wil vallen, moet je een negatieve energiebalans hanteren. Op het moment dat je een afvalpauze inlast, stabiliseer je de energiebalans. Je eet dus niet teveel (kcal) maar ook niet te weinig. Hierdoor geef je jouw lichaam en mindset even de tijd om op adem te komen en vol goede motivatie weer verder te gaan. 

In de masterclass Het belang van een Afvalpauze leer je wat het begrip inhoudt, hoe het jouw afvalproces weer opgang brengt en waarom jij dit nodig hebt tijdens je reis naar een gezond en fit leven.  

 

© 2024 Beukers Academy