Aankomen door stress: hoe komt dat?

Aankomen door stress is een realiteit waar veel mensen mee worstelen. Een drukke dag op kantoor, deadlines die als een zwaard van Damocles boven je hoofd hangen, of een nare familieruzie. Voor je het weet sta je 's avonds laat met je neus in de koelkast. Herkenbaar? Je bent zeker niet de enige! Maar vervelend is het wel. Stress wegeten is ook niet de oplossing voor jouw problemen. Sterker nog: van het aankomen door die vreetbuien kun je nóg meer stress krijgen. In dit artikel kijken we hoe je deze vicieuze cirkel kunt doorbreken.

Aankomen door stress kan echt 

Laten we eerlijk zijn: stress is geen fabeltje. Stress kan je lichaam en geest behoorlijk in de war schoppen. Wanneer je gestrest bent, maakt je lichaam het hormoon cortisol aan. Dit stresshormoon kan je eetlust opjagen en je doen verlangen naar vette en zoete snacks. Klinkt dat bekend? Precies, daarom grijp je eerder naar een zak chips dan naar een appel als je onder druk staat.

Maar jouw lichaam heeft die extra calorieën helemaal niet nodig. Het gevolg? Je komt aan, voelt je schuldig, raakt nog meer gestrest en de cirkel is rond. 

Kan je een dikke buik krijgen door stress?

Door stress (eten) kan je een dikke buik krijgen. En nee, dat is geen smoesje om je buikje goed te praten. Stress kan echt leiden tot vetopslag rond je middel. Waarom? Weer die vervelende cortisol. Dit hormoon stimuleert de opslag van vet, vooral rond je buik. Dus als je merkt dat je broek steeds strakker zit terwijl je het idee hebt dat als je boven het hoofd groeit, dan is dat geen toeval.

Maar laten we één ding duidelijk maken: stress is geen excuus om bij de pakken neer te gaan zitten. Je kunt er echt iets aan doen!

Gewicht afvallen ondanks stress? Het kan echt!

Oké, genoeg over het probleem. Laten we het hebben over oplossingen. Want ja, je kunt afvallen ondanks stress. Hier zijn wat tips:

  1. Beweeg meer: je hebt het al duizend keer gehoord, maar het werkt echt. Beweging (het liefste in de buitenlucht) vermindert stress én helpt bij gewichtsverlies. Win-win!
  2. Plan je maaltijden: door vooruit te plannen, vermijd je impulsieve eetbuien als de stress toeslaat. Dus ga voor een goede maaltijdplanning met volop voedzame producten en vergeet ook zeker niet om daarin snacks op te nemen.
  3. Slaap genoeg: Slaaptekort verhoogt je stressniveau én je eetlust. Dus kruip op tijd onder de wol en zorg voor een goede nachtrust.
  4. Mediteer of doe aan yoga: Helpt echt om je hoofd leeg te maken. Niets voor jou? Ook hardlopen of wandelen kan helpen om jouw hoofd leeg te maken.
  5. Zoek gezonde uitlaatkleppen: Vind iets wat je ontspant dat niet met eten te maken heeft. Lezen, puzzelen, breien, haken, of voor mijn part ga je beginnen met diamond painting - alles is beter dan stress-eten!

Doorbreek de vicieuze cirkel: Jij hebt de controle!

De oplossingen hierboven zijn oplossingen voor jouw stress-eetbuien, maar de echte sleutel ligt natuurlijk in het aanpakken van de bron: je stress.

Of jouw stress nu werk gerelateerd is of komt door omstandigheden in de privésfeer, probeer deze aan te pakken. We ontkennen niet dat dit makkelijk zal zijn, maar probeer manieren te zoeken om te gaan dealen met die stress.

Hoe lastig het aanpakken van dit diepere probleem ook zal zijn, we kunnen het niet genoeg benadrukken: Eten. Helpt. Niet. Echt niet. Misschien geeft het je een (heel) korte positieve boost, maar van vreetbuien word jij op de lange termijn echt niet gelukkiger. En als jij je niet fit voelt omdat je alleen maar voedsel naar binnen propt dat niet voedzaam is, kun je ook nog eens minder goed dealen met stress.

Stop met excuses zoeken en beginnen met actie ondernemen. Stress is geen reden om aan te komen, het is juist een reden om beter voor jezelf te zorgen. Geloof in jezelf, pak die stress aan, en zie hoe niet alleen je gewicht, maar je hele leven ten goede verandert.

Klaar om de uitdaging aan te gaan? Meld je dan nu aan voor de gratis webinar Afvallen en op gewicht blijven doe je zo. De eerste stap om die vervelende vreetbuien aan te pakken. We zien je daar!

 

© 2024 Beukers Academy